The Recreation Center

Overview of the Recreation Center

In 1996, the Recreation Center was constructed which had two-levels of fitness equipment, a 3-court gymnasium, and a 1/9 of a mile track on the third level. In 2002, the Rec Center expanded the fitness equipment area for both levels and also added an auxiliary gymnasium.  Then, in November of 2016, we completed the most recent addition and expansion to the Recreation Center. The Grand Valley State University Recreation Center Addition and Expansion Project received $20 million for a 50,000 square foot addition driven by the growth of the University. This project was funded through the University Development Fund with no additional cost to the students. These funds allowed for a new front desk/lobby area, an equipment checkout room, an office suite, two new weight rooms, an instructional fitness studio, men’s and women’s locker rooms, a gender inclusive locker room, and multipurpose courts 6, 7, and 8. Within this project, renovations to the original spaces included new paint, lighting, flooring in cardio and weight room areas, entry desk, office suite, additional cardio space, and a functional fitness area. The Recreation Center expanded to 95,000 total square feet.


Current Amenities of the Recreation Center

  • 50,000 square feet of total additional space
  • New main entrance and lobby space
  • Expanded cardio space and equipment
  • 5,150 square foot expanded free-weight room and equipment
  • 4,730 square foot expanded selectorized weight room and equipment
  • 3 new additional courts - 2 lined for basketball/volleyball and 1 multi-activity court
  • New instructional fitness studio
  • New and improved stretching/functional training space and equipment
  • Additional cubbies for storage of personal belongings
  • Men's and Women's locker rooms fitted with day-use lockers and showers
  • Gender inclusive locker room
  • Addition of new offices for Campus Recreation 
  • Renovating existing offices for Athletic and Recreation Facilities Management
  • Renovating the existing entrance of the Recreation Center (changing the layout of the desk/entrance space)
  • New flooring in the existing Recreation Center to match that of the expansion and pulling carpeting out
  • Repainting of the existing Recreation Center (painting over green/red paint) in order to match that of the expansion spaces
  • Project received GOLD LEED Certification



Page last modified November 3, 2017